donderdag, juni 22, 2006

Recordkunst

Als je tegenwoordig de krant leest lijkt het wel of er elke dag een recordbedrag wordt neergeteld voor een schilderij. Het laatste bericht ging over "Portret van Adele Bloch-Bauer" van Gustav Klimt waar iemand 135 miljoen dollar voor over had. Daardoor verwerft het de status van "duurste schilderij ooit", ten nadele van een werk van Van Gogh dat ooit "slechts" 117 miljoen haalde (bedrag aangepast aan inflatie). In de top-10 van de duurste schilderijen is vooral moderne kunst te vinden (Van Gogh, Picasso), er is amper 1 oud werk bij (van Rubens). Maar binnen een paar jaar staat ongetwijfeld een hedendaags schilderij aan de top. Dat is toch de conclusie als je regelmatig de lijst met verkooprecords bekijkt. In de categorie boven 1 miljoen dollar zien we namen als David Hockney, Damien Hirst, Andreas Gursky en Peter Doig. Onder het miljoen maar toch nog verkocht voor een bedrag met 6 cijfers zitten werken van Raymond Pettibon, Neo Rauch en Dirk Skreber. Veel Aziatische schilders ook. Onze eigen Luc Tuymans ging vorig jaar al boven het miljoen euro en een werk van Michael Borremans wisselde in februari voor bijna 200.000 Euro van eigenaar. Gelukkig is niet alles te koop en hangen de potentieel duurste schilderijen in onze musea. Iemand berekende ooit dat de Mona Lisa meer dan 500 miljoen dollar waard is, lekker onbetaalbaar dus.

2 Comments:

Blogger Ilse Jansoone said...

En waar blijven de vrouwen in al die lijstjes ;-) Een tijdje geleden ging een werk van Frida Kahlo voor de hamer voor een dikke 4,5 mio Euro. Lees ook http://www.jansoone.be/2006/05/raices-van-kahlo-geveild-voor-45-mio.html
groetjes

10:03 p.m.  
Blogger Geert Thijs said...

En bovendien is Frida Kahlo al dood. Nogal wat manelijke schilders halen recordbedragen tijdens hun leven. En dat terwijl hun gemiddelde levensduur beduidend lager ligt ;-)

10:03 p.m.  

Een reactie posten

<< Home