vrijdag, oktober 22, 2010

Iedereen kan tekenen

Er zou een leeftijd zijn waarop een kind van nature goed kan tekenen. Het kijkt dan op een abstracte manier naar de wereld, het ziet vormen en kleuren waaraan het nog niet teveel betekenis kan geven. En wat is een tekening of een schilderij nu meer dan een puzzel van vormen kleuren? Zet die op papier alsof je een printer bent en zie: een nauwkeurige representatie van de realiteit ontstaat. Die natuurlijke gave valt voor het moment waarop we poppetjes leren tekenen, je weet wel, door bolletjes van verschillende dimensies aaneen te plakken en te voorzien van harken bij wijze van armen en benen.
Meer lezen »

maandag, oktober 18, 2010

Als ik een muur was...

Als ik een blanco muur was, dan stond er nu een tag op. Zonder dat ik er iets van gemerkt had. Maar ik mag mij gelukkig prijzen: het is een tag van Banksy, 's werelds meest bekende graffiti artiest. Wat ik bedoel? Awel, ik ben naar zijn film geweest, getiteld "Exit Through the Gift Shop". Even kort het verhaal schetsen.
Meer lezen »

Labels:

zaterdag, oktober 09, 2010

Schilder van de week 5

Ook als kunstenaar kan je de nobelprijs fysica winnen. Dat bleek deze week nog toen de Nederlander Andre Geim werd gelauwerd voor zijn ontdekking van grafeen. Dat is een laag koolstof van één atoom dik, 100 keer sneller dan silicium en 200 keer sterker dan staal. De manier waarop hij in 2004 grafeen bekwam is een beetje knullig: door een stukje Scotch Magic Tape van een potloodpunt te trekken. Laat dat nu net de manier zijn waarop kunstenaar Stephan Van Den Burg al een paar jaar zijn tekeningen maakt.
Meer lezen »

Labels:

zondag, oktober 03, 2010

Photoshoppen met tekst

Eindelijk heb ik het onlangs uitgegeven boek over Rinus Van de Velde op de kop kunnen tikken. Of moet ik zeggen: boekje, want het heeft niet eens het formaat van een A4. Een beetje bescheiden om werk te laten zien dat soms meer dan twee meter groot is. Het was pas uit toen ik het zag liggen in mei dit jaar op Van de Veldes expo in galerij Pocketroom in Antwerpen. Ook op Art Brussels lag het te blinken op de stand van galerij Zink (uitgever van het boek en tevens vertegenwoordiger van de kunstenaar), maar ook ditmaal had ik geen cash bij. Maar wat uitstel is niet erg als het genoegen verzekerd is.
Meer lezen »

Labels: