zondag, september 28, 2008

Schilder van de week 1

Klinkt wel goed vind ik: deeee schilderrrr van de weeeek! Via het internet leer ik zoveel nieuwe en interessante schilders kennen. Maar het is een vluchtig medium en hoewel ik meestal een beeld of link bijhoud raken ze snel weer vergeten. Deze rubriek is dus vooral een geheugensteun. Maar zo nu en dan denk ik er wel eens een schilder tussen te smijten die ik al langer ken, kwestie van hem terug wat onder mijn en uw aandacht te brengen. Om te beginnen een Amerikaanse schilder die ik nog niet zo lang geleden op het spoor kwam. Zijn naam is Bruce Wilhelm (of is het Wilhelm Bruce). Hij maakt eigenlijk zgn. "animated paintings", zijn statisch werk is daarvan het nevenproduct. Sommige van die bewegende schilderijen kan je bewonderen op internet, ze zijn ongelofelijk goed gemaakt. Er staan dikwijls paarden op, ontleend denk ik aan die typische ruitertaferelen die je vroeger op dienbladen en koekjesdozen aantrof. Alleen galloperen de paarden hier gezwind door het beeld om dan al snel uiteen te spatten in abstracte kleuren en vormen. Hij schildert op papier en knipt daaruit dan organische vormen waaronder hij andere schilderijen legt. Op zich al een goed idee, dat nog aan waarde wint bij de animatie. Hij is naar eigen zeggen met animatie begonnen om het statisch karakter van de "schilderijententoonstelling" uit te dagen. Ik zou wel eens naar de opening van één van zijn exposities willen gaan! Als ik nog eens in Amerika ben... Filmpjes van zijn geanimeerde schilderijen vind je hier, de schilderijen zelf kan je hier bewonderen.

Labels:

vrijdag, september 26, 2008

Eigen werk 21

Het laatste jaar academie is begonnen. Mijn leraars hadden echter vergeten om mij een werkplek toe te wijzen. Maar door een sterfgeval heb ik andermans plaats kunnen innemen. Een beetje morbide, zeker als je bedenkt dat ik ook ezel, prikbord en tafel van de betrokkene mocht overnemen. Het is een plaats met veel passage, veel gratis reclame voor mijn werk dus. Privacy is er niet, maar dat werkt juist stimulerend. Hier en ook hier alvast twee werkjes op papier. Inspiratie komt van een roddelblad dat ik op vakantie ergens heb gevonden. Dat geldt deels ook voor dit opzet op doek. Om mijn getuigschrift te halen wil ik dit jaar inpikken op een belangrijke schildertrend van dit moment, nl. de combinatie van figuratie en abstractie. Kati Heck achterna zeg maar. We zullen zien...

zondag, september 14, 2008

Expotip 7

Tentoonstellingen die ik graag zou bezoeken:
> "Neue Leipziger Schule", een expo met werk van o.a. Neo Rauch, Tilo Baumgärtel, David Schnell en Matthias Weischer in het Cobra Museum in Amstelveen (Nederland), van 4/10/2008 tot 11/01/2009. Eindelijk eens een tentoonstelling over deze belangrijke actuele kunststroming! Done!
> Werk van Veerle Beckers in de KBC-toren in Antwerpen, van 30/8/2008 tot 27/9/2008. Winnares van de KBC-prijs voor Jonge Beeldende Kunst van de Canvascollectie.
> Werk van Chris Vanbeveren in Croxhapox in Gent, van 7/9/2008 tot 28/9. Een expositie met schilderijen van mijn leraar! Frisse landschappen, dit keer gebaseerd op modelbouw (foto). Done!
> Francis Bacon in Tate Britain in Londen, van 11/9/2008 tot 4/1/2009. De grote overzichtstentoonsterlling naar het schijnt. Zeer lovend artikel in De Morgen over deze expositie. Een mooie kerstuitstap.

Labels: