zondag, april 27, 2008

Onze eigen kunstbeurs

Als inwoners van Brussel hebben we onze eigen kunstbeurs, Art Brussels. Ze bestaat al 26 jaar, maar het is nog maar een paar jaar dat ze echt de moeite loont. Zeker als je geen inkom moet betalen, al een tijdje krijg ik een gratis kaart van galerij Transit, warvoor dank. Het blijft een vermoeiende zaak, een bezoek aan een kunstbeurs. Het is zelfs een onmogelijke zaak, hoe kun je nu op een paar uur tijd het werk van meer dan 2.000 kunstenaars bekijken op bijna 200 stands? Ik ben de organisatoren daarom zeer dankbaar dat ze de deelnemende galerijen in categorieën indelen. De categorieën die mij interesseren zijn Young Talent en First Call. Die staan resp. voor galerijen die jong talent brengen en voor galerijen die voor het eerst deelnemen aan Art Brussels. Het is maar omdat ik als potentiële verzamelaar de werken die gevestige galerijen aanbieden toch niet zou kunnen betalen. Nee, grapje. Het is gewoon leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Maar zo gek is mijn opmerking nog niet als je weet dat een comité van Belgische verzamelaars helpt om de galerijen in deze categorieën te selecteren! Blijkt dat verzamelaars steeds minder rechtstreeks bij galerijen kopen, maar alsmaar meer op beurzen. Kunstverzamelaars doen immers ook mee aan de globalsering en zijn al lang niet enkel meer in lokale kunst geïnteresseerd. Ze hebben geen tijd om de ganse wereld af te reizen en dan biedt een kunstbeurs wel een uitkomst. En aangezien ongeveer de helft van de verhandelde kunst wereldwijd hedendaagse kunst is, moet een beurs dus vooral actueel zijn. Een nieuwigheid op Art Brussels dit jaar is dat er in de schoot van de beurs een expositie loopt. Een echte expositie, samengesteld door een echte curator. Ook hiermee bewijst Art Brussels dat ze meer te bieden heeft dan menige andere Europse kunstbeurs. Wat heb ik nu allemaal gezien? Artistieke trends zijn moeilijk te ontdekken in het grote aanbod. Wat mij wel opviel waren de vele onafgewerkte schilderijen, bv. een werk dat slechts 3/4 van het canvas bedekt. Uiteraard gebeurt dat op esthetische wijze, het lege vlak speelt een rol in de algehele compositie. Ik heb natuurlijk vooral op de schilders gelet. Een paar voor mij onbekende namen: Mario A, Lise Blomberg Andersen, Sophia Schama, Tim Braden, Peter Saul, Pascal Danz, Charlotte Beaudry, Hans Broek, Christian Schmidt Rasmussen, Brigitte Waldach, Kira Wager, Sara McGinity, Jorg Lozek, Sven Kroner, Daniel Pitin. Ik zou dringend eens iets moeten kopen van die mensen. Volgend jaar misschien?

maandag, april 14, 2008

Expotip 4

Tentoonstellingen die ik graag zou bezoeken:
> "Het getekende lichaam", een expo met werk van Chris Hoerée in de Zebrapoint in Gent, van 1/04/2008 tot 30/04/2008. Dansbewegingen worden vastgelegd door te schilderen en te tekenen. Het idee van beeld en dans als taal wordt geëxploreerd. Expo van een vriendin, dus allemaal zeker gaan kijken! Done!
> Werk van Peter Doig in het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris, van 29/05/2008 tot 27/09/2008. Deze expo loopt momenteel ook in de Tate Britain in Londen. Eerste grote overzichtstentoonstelling van deze bijzondere schilder. Werd in 1994 genomineerd voor de Turner Prize. Landschappen op de grens tussen figuratie en abstractie. Done!
> "Espace beauté du monde", een expo met werk van Thomas Huyghe in Actionfields in Brussel, van 10/4/2008 tot 27/4/2008. Meester in vervorming van beeld en canvas. Te zien in de nieuwe maar tijdelijke galerij Actionfields. Een nieuwe trend die tijdelijke galerijen...
> "As still as a picture", met werk van Hans Bruyneel, Régis Rizzo, Johan Strumane en Paul Pattyn, in Galerij Link in Gent van 6/04/2008 tot 27/04/2008. Van zeer figuratief tot net niet abstract. Johan Strumane is een collega op de academie en maakt knappe picturale syntheses van amateurfilmpjes opgenomen in een stedelijke omgeving. Done!
> "Hell'O Monsters, chapter 3" een graffiti installatie in Think 21 Gallery in Brussel, van 18/04/2008 tot 17/05/2008. Hell'O Monsters is een collectief van graffiti artiesten uit het Gentse, alwaar verschillende muren door hen zijn aangepakt. Met zeer grappige kinderlijke figuurtjes in vrolijke kleurtjes. Done!
> Art Brussels op de Expo in Brussel (jawel), van 18/04/2008 tot 21/04/2008. Niet te missen internationale kunstbeurs in onze eigen hoofdstad. Toch niet als je een vrijkaart hebt. Done!
> "Painted Fruit", een expo met werk van Michaël Borremans in Zeno X in Antwerpen, van 26/4/2008 tot 31/5/2008. Er geldt een absolute verplichting om deze tentoonstelling te gaan zien. Mijn leraar was op de opening en zegt dat Borremans nog altijd zeer goed is. En, hij is vooral in het buitenland te zien, dus dit is een buitenkans.

Labels:

zondag, april 13, 2008

Mijn schilderij in het SMAK!

Ja, je leest het goed. Een schilderij van mij bevindt zich momeneel in het SMAK. Oké, het hangt er wel (nog) niet aan de muur. Maar het staat wel in de opslag, waar toch werken worden bewaard van grootheden als Broodhaerts, om er maar één te noemen. Oorzaak van dit alles is de Canvas Collectie. Je weet wel, die kunstwedstrijd waarbij je de kans krijgt om je werk te exposeren in de BOZAR. Het is te zeggen, uit 14.000 ingediende werken worden er 250 geselecteerd. Of ik tot die selecte groep behoor weet ik morgen pas. Maar dit weekend ben ik wel door de eerste ronde geraakt. Als je weet dat er slechts een 300-tal werken per provincie werden weerhouden is dat toch niet slecht! Amper één kans op 10. Het schilderij in kwestie is dat met het varken erop, je kan het hier nog eens bekijken. Nochtans kreeg ik van de jury heel wat kritiek. Samengevat komt die er op neer dat mijn werk te anekdotisch is, dat ik me meer op het schilderkunstige aspect moet toeleggen. Een raad die ik zeker ga opvolgen. Ondertussen wordt mijn schilderij toch maar bekeken door de jury van de tweede ronde. Daarin zetelen voor Gent o.a. Philip Van Cauteren en Wim Delvoy. Die laatste heeft toch iets met varkens? Duimen maar!